Somessa pinnalla: Kekseliäs vähentää ruokahävikkiä

22.3.2017

Kaikki roskiin heitetty ruoka menee hukkaan.

Siinä ei ole mitään järkeä sinun, taloutesi eikä luonnon kannalta. Siksi kaikki ruoka kannattaa hyödyntää – viimeistä palaa tai pisaraa myöten

Ruokahävikki on tällä hetkellä polttava puheenaihe. Se on herättänyt keskustelua niin perinteisessä mediassa, some-maailmassa kuin politiikassa.

1.     Kymmeniä kiloja menee hukkaan

Sinäkin heität Ylen uutisen mukaan 24 kiloa ruokaa roskiin joka vuosi. Suomessa ruokahävikkiä syntyy 450 miljoonaa kiloa vuodessa. Kotitaloudet heittävät pois 120–160 miljoonaa kiloa, mikä vastaa rahassa 500 miljoonaa euroa ja ilmastovaikutuksiltaan 100 000 auton vuosipäästöjä.

Eduskunnassa asti on kuultu erilaisia näkemyksiä siitä, miten ruokahävikkiä kannattaisi pienentää.

2.     Ruoankulutusta ei mietitä…

Suurin syy ruokahävikkiin on siinä, että menekkiä ei suunnitella oikein. Ruokaa ostetaan ja tehdään enemmän kuin tarvitaan.

– Usein syynä on, että ruokaa tehdään liikaa. Tässä auttaisi, että opittaisiin tekemään oikea määrä ja ylijäänyt ruoka säilytettäisiin ja syötäisiin myöhemmin, sanoi tutkija Kirsi Silvennoinen Luonnonvarakeskuksesta Ylelle.

3.     …eikä mielikuvitusta käytetä

Englantilainen tulevaisuudentutkija James Wallman kertoi Maailman kekseliäin ruokamaa -trendihautomossa Helsingissä, että ruokahävikin synty tarkoittaa mielikuvituksen puutetta.

Ruoka ja ruuantähteet heitetään liian nopeasti roskiin, eikä niitä hyödynnetä loppuun asti. Ruokaa pitäisi valmistaa "jäteastia mielessä" niin, ettei hävikkiä tule.

4.     Asenne on oikea

Suomalaiset haluavat kuitenkin muuttua.

Keskon Ruokailmiöt 2017 -raportin mukaan suomalaiset ovat kulutustottumuksissaan entistä tiedostavampia: Iso osa tätä on ruokahävikin vähentäminen, jolloin hyvää ruokaa ei haaskata. Tutkimukseen mukaan 47 prosenttia suomalaisista pyrkii kuluva vuotena vähentämään ruokahävikkiään, eikä ilmiö ole hiipumassa.

Tutustu Voita ja Suolaa -blogin ylläpitäjän Mika Uusi-Pohjolan vinkkeihin, niin saat kotisi ruokahävikin kuriin!

Lue myös:

Viisi keinoa vähentää ruokahävikkiä ammattikeittiöissä

Jaa