Kiinan vienti – tästä kaikki alkoi

18.5.2018

Ennen kuin yksikään pakastekontti sianlihaa saapui Kiinaan, Quinzoun satamaan, käytiin vuosien mittainen viranomaisselvitystyö.  

Atrialle myönnetty sianlihan vientilupa sinetöi 10–12 vuoden työn, joka tehtiin sitä ennen. Kiina on maailman ylivoimaisesti suurin sianlihamarkkinamaa ja maan elintarvikelainsäädäntöä pidetään yhtenä maailman tiukimmista. Kiinassa arvostetaan kuitenkin puhdasta sianlihaa, ja tätä Suomessa on tarjolla.

Atria sai Nurmon tuotantolaitokselleen ensimmäisenä suomalaisyrityksenä sianlihan vientiluvan Kiinan markkinoille vuonna 2016. Ensimmäinen toimitussopimus solmittiin tammikuussa 2017.  

Atrian vientilupaa edelsi lähes kymmenen vuoden neuvotteluprosessi poliittisella, virkamies- ja yritystasolla. Maa- ja metsätalousministeriön (MMM) kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio oli pitkään neuvottelemassa vientilupa-asiaa.

Atrian vientilupaa edelsi lähes kymmenen vuoden neuvotteluprosessi poliittisella, virkamies- ja yritystasolla.

Hänen mukaansa vientilupa perustui saumattomaan, pitkäjänteiseen yhteistyöhön Kiinan viranomaisten, Elintarviketurvallisuusviraston, Eviran sekä ja MMM:n kanssa.

– Yhteistyö kiinalaisten kanssa tulee varmasti tiivistymään ja tätä kautta voidaan edistää muutakin suomalaista vientitoimintaa, Husu-Kallio kertoo.

Husu-Kallio muistuttaa kaikkien tahojen tiiviin yhteistyön merkityksestä, kun puhtaan ja antibioottivapaan lihantuotannon ilosanomaa viedään maailmalle ja kotimaahankin.

– Meillä on Suomessa oikeita menestystarinoita, joissa olemme olleet edelläkävijöitä vuosikymmenten ajan. Nyt on korkea aika kertoa se yhdessä.

"Meillä on Suomessa oikeita menestystarinoita, joissa olemme olleet edelläkävijöitä vuosikymmenten ajan. Nyt on korkea aika kertoa se yhdessä."

Kiinan viranomaisten Nurmon tuotantolaitokselle myöntämä sianlihan vientilupa on avannut Atrialle täysin uuden kokoluokan markkina-alueen. Vientilupa tarjoaa hyvät edellytykset viennin määrän kasvattamiseen ja tuotevalikoiman monipuolistamiseen kaikkiin sianruhosta saataviin tuotteisiin. Kiinassa elintason nousun myötä sianlihan kysynnän kasvu on ollut tuntuvaa jo useita vuosia.

Lähteet: Maa- ja metsätalousministeriö, Atrian Maailman puhtain -keskustelutilaisuus 5/2017.

Juttu on julkaistu Elintarvike ja Terveys -lehdessä 2/2018

Lue myös: 

Puhdasta, suomalaista sianlihaa kiinaan 

Atria Kiinassa

Jaa

Takaisin uutishuoneeseen