Ammuu – onnittelut Kanervalan koulun ruokatietäjille!

13.8.2019
Alkutuotanto

Voitto maistuu makealta, tietävät Ruokatietäjä-kilpailussa ykköspalkinnon napanneet Joensuun Kanervalan koulun oppilaat. Voittoa juhlistettiin retkellä maitotilalle, jossa ryhmää oli vastassa isäntä ja 122 lypsylehmää.

– Lehmät rakastavat rutiineja ja rauhaa, ei sitten säikytellä niitä, opastaa liperiläisen Maitotaipale Oy:n isäntä Mikko Lihavainen.

Maitotaipaleen tilan isäntä Mikko Lihavainen opasti koululaisia ennen siirtymistä vuoden 2018 lokakuussa valmistuneeseen navettaan.

Lihavaisen parina ykkös- ja kakkosluokkalaisia vastassa piti alkujaan olla myös puoliso Titta Pehkosen. Vaan muutamaa päivää ennen h-hetkeä Pehkonen oli jäänyt lehmän alle ja siinä rytäkässä katkaissut jalkansa. Säpsäyttävä muistutus siitä, että lauhkealta vaikuttava, mutta 600–900 kiloa painava lehmä on hermostuessaan melkoinen painivastus.

Tiedonjanoa

”Syötetäänkö lehmille soijaa?” ”Hoidetaanko lehmiä Suomessa eri tavalla kuin Yhdysvalloissa?” ”Mistä se vasikka tulee?” ”Mitä viljaa lehmät syövät? ”Annetaanko lehmille nimi?” ”Pystyykö lehmä pidättelemään maidon tippumista?” ”Onko vasikka omassa karsinassaan yksinäinen?” ”Miten vanhaksi lehmä elää?”

”Onko vasikka omassa karsinassaan yksinäinen?” ”Miten vanhaksi lehmä elää?”

Kysymyksiä ja huomioita sinkoilee taukoamatta, kun matka navetassa etenee. Isäntä Lihavaista tiedonhalu ja kysymykset ilahduttavat:

– On todella tärkeää jakaa tietoa ruokatuotannosta. Maaseudun lapset ovat ehkä paremmin tiedon äärellä, vaan paitsioon ei pidä jättää kaupunkilaisiakaan. Lasten vierailut ovat meille tuttuja, äskettäin juuri kävi liperiläinen päiväkotiryhmäkin.

Lasten aloitteesta

Valtakunnallisessa kilpailussa tehtävänä oli kuvata ruoan matka pellolta pöytään. Kanervalan koulun yhdysluokan opettaja Krista Muhonen kertoo, että osallistumisidea Ruokatietäjä-kilpailuun tuli koululaisilta itseltään.

Osallistumisidea Ruokatietäjä-kilpailuun tuli koululaisilta itseltään. 

– Olivat nähneet ruokalassa mainoksen ja halusivat osallistua. Tutustuimme yhdessä materiaaleihin ja tehtävänantoon. Samalla testasin luokan tietoja kuvia katsellen ja yhdessä keskustellen.

Kanervalan koulun yhdysluokan opettaja Krista Muhonen iloitsi siitä, että idea kilpailuun osallistumisesta tuli lapsilta itseltään. Oppimiseen yhdistyi mukavasti myös englannin kielen sanastoa.

Opettajan mukaan lapsilla oli mukavasti perustietämystä siitä, mistä ja miten ruoka lautaselle päätyy. Kilpailutyön toteutustavan osallistujat saivat vapaasti valita. Kanervalan lapset päätyivät tekemään ruoka-aineryhmittäin piirroksia, joista koostettiin videoitu tarinakokonaisuus.

Muhosen mukaan osallistuminen kannatti – uutta oppivat kaikki opettajaa myöten.

– Kanervalan koululaisten kilpailutyöstä näki, että he ovat valveutuneita ja valmistautuneet kilpailuun erittäin hyvin, Atria Food Servicen aluepäällikkö Sanna Taattola sanoo.

Osallistuminen kannatti. Opettajaa myöten kaikki oppivat uutta.

Kouluilta ympäri Suomea kilpailutöitä tuli toistakymmentä. Taattolan mukaan Kanervalan koulun työstä tuli Atrialla oitis todellinen puheenaihe.

Kirpun lypsyvuoro

– Pullevat mahat, taitaa olla vasikoita tulossa, hoksaa Tuomas Pennanen. Hänen työryhmänsä keskittyi kilpailutyössä kananmuniin.

– Sen jo tiesin, miten kanamunat viedään ruokapöytään. Vaan lehmistä on nyt kyllä tullut uutta tietoa, koululainen pohtii.

Ruokatietäjä-kisaan osallistuivat muun muassa Elmeri Korhonen, Marc Palahi-Prokofieva, Severi Tiippana, Tuomas Pennanen ja Aadolfiina Romppanen. Kisatyötä tehdessä koululaiset oppivat paljon uutta ja tilavierailu syvensi tietoa entisestään.

Päivittäin Maitotaipaleen lehmät tuottavat noin 3 500–4 000 litraa maitoa. Aadolfiina Romppaseen vaikutuksen teki juuri lypsyrobotti. Kirppu-niminen lehmä tepsutteli tottuneesti robotille, ja niin alkoi maito virrata letkuja pitkin tankkiin.

– Vähän jännittävältä se kyllä tuntui, Romppanen tuumaa.

Teksti: Sirkka-Liisa Aaltonen
Kuvat: Miska Korpelainen

Lue myös: 
Välipalalla on väliä

Hyvässä hoidossa

Jaa