Kanala Showroom avasi ovensa yleisölle

11.6.2019
Alkutuotanto Vastuullinen Ruoka

Nurmolaisella Ylisen tilalla avattiin Kanala Showroom, jossa yleisölle tarjotaan harvinainen mahdollisuus päästä seuraamaan broilereiden elämää ikkunan takaa.

Tilan isäntäväki Aki ja Elina Ylinen sekä lapset Sofia, Akseli, Aleksanteri ja Aleksis odottavat innolla varsinkin koululaisryhmiä, joilla tunnetusti riittää paljon kysyttävää. Innovatiivinen insinööri-isäntä tuntee kanankasvatuksen perin pohjin ja on valmis vastaamaan kaikenlaisiin, myös kriittisiin kysymyksiin.

Atrian Perhetila –ketjuun kuuluvalla Ylisen tilalla on kasvatettu broilereita jo vuodesta 1971. Työn aloittivat Akin vanhemmat Anelma ja Raimo Ylinen. 1975 syntynyt Aki on sananmukaisesti kasvanut kanalassa.

Kanala Showroomin seinälle on suurennettu vanha lehtijuttu, jossa Akin vanhemmat kertovat työstään. Kuvassa näkyvä tilan ensimmäinen broilerinhalli on käytössä edelleen, mutta se on saanut rinnalleen kaksi muuta hallia. Kanojen määrä on kasvanut alun 30 000:sta 90 000:een.

Showroom sijaitsee uusimman, vuonna 2013 rakennetun hallin päädyssä. Virallisena avajaispäivänä, 6. kesäkuuta, ikkunan takana vilisti 14 400 muutaman päivän ikäistä keltaista untuvikkoa. Väliseinän takana toisella osastolla untuvikkoja oli saman verran.

– Osastot ovat keskenään täysin identtisiä, eikä esittelykanalassa ole mitään erityisratkaisuja. Kaikissa kasvatushalleissa asiat tehdään aivan samalla tavalla kuin tässä ikkunan takana, kertoo Aki Ylinen, joka vaalii vanhemmiltaan oppimaansa asennetta – ”lintujen hyvinvoinnista ei tingitä”.

Osastot ovat keskenään täysin identtisiä, eikä esittelykanalassa ole mitään erityisratkaisuja.

Saman asenteen ovat oppineet myös Ylisen lapset, jotka ovat pienestä pitäen olleet mukana työn touhussa.

– Kun lapset koulussa kertovat, että meillä on 90 000 kanaa, kukaan ei usko, että niitä voi olla niin paljon. Seuraava kysymys kuuluu: ”Onko niillä kaikilla nimet?”, Elina Ylinen nauraa.

Tarkkaa työtä

Linnut kasvavat kanaloissa omaa tahtia, ja kasvua tarkkaillaan koko ajan.

– Tietokone pitää huolen, että olosuhteet, kuten rehun- ja vedenkulutus, ilmastoinnit, lämpötilat, kosteus ja hiilidioksidiarvot pystyvät halutulla tasolla, mutta ihmisen aistia se ei voi korvata. Hallit kierretäänkin läpi aamuin illoin ja aina tarvittaessa.

Tietokone pitää huolen, että olosuhteet, kuten rehun- ja vedenkulutus, ilmastoinnit, lämpötilat, kosteus ja hiilidioksidiarvot pystyvät halutulla tasolla. 

Jos jotakin poikkeavaa tapahtuu, puhelin soi ja hälytyssiirtolaite ilmoittaa hälytyskoodin, jonka perusteella selvitetään, mikä on pielessä.

– Yleensä kaikki menee hyvin eikä hälytyksiä tule, kertoo isäntä, jonka aamut alkavat aina samalla tavalla.

– Ensin laitan kahvin tippumaan ja sen jälkeen menen kanalatietokoneelle katsomaan, onko vettä mennyt kaikissa halleissa samassa suhteessa. Jos ei, sitten jäävät kahvit juomatta. Aamupalan jälkeen kierrän kaikki hallit, ja jos kaikki on kunnossa, sen jälkeen tehdään tilan normaalitöitä. Välillä pohditaan, miten kauan rehua riittää ja koska on tehtävä seuraava rehutilaus.

"Ensin laitan kahvin tippumaan ja sen jälkeen menen kanalatietokoneelle katsomaan, onko vettä mennyt kaikissa halleissa samassa suhteessa. Jos ei, sitten jäävät kahvit juomatta."

Yksi 85 000 linnun erä vaatii 36 vuorokauden kasvatusaikana rehua peräti viisi täyttä rekkakuormallista, eli 250 tonnia. Rehu tulee tilalle Koskenkorvalta Atrian rehuyhtiö A-Rehulta. Lisäksi kanat syövät 60 tonnia vehnää, josta suurin osa on peräisin omilta pelloilta. Lämmityksessä käytetään omista metsistä saatavaa haketta, ja työn alla on myös oma aurinkoenergiavoimala.

Linnut viihtyvät turvepehkussa, joka pitää niiden jalat kuivina ja terveinä. Ne myös mielellään kuopsuttavat, tekevät pesiä ja kylpevät turpeessa. Tarjolla on muutakin viihdykettä, kuten hyvinvointiorsia ja virikenaruja.

– Tuolla turpeessa ne heittelevät voltteja, aivan kuten meidän omatkin pojat joskus, Aki Ylinen hymyilee.

Hän kertoo, ettei broilereita ole koko 48 toimintavuoden koskaan lääkitty antibiooteilla. Tilanne on sama koko Atria-ketjun kaikilla broileritiloilla. Tämä on mahdollista pitkälle viedyn hygienian sekä hyvän ja tarkan hoidon ansiosta.

Idea kirvesmieheltä

Idea Kanala Showroomista syntyi, kun Ylisen tilalla työskenteli sama kirvesmies, joka oli mukana toteuttamassa niin ikään Nurmossa sijaitsevalle Honkalan sikatilalle rakennettua Sikala Showroomia.

– Kirvesmies totesi, että meille sopisi samanlainen esittelytila. Keskustelu käytiin 2018, ja asia jäi hautumaan. Myöhemmin sitten puhuttiin tästä Rosenbergin Harrin (Atria siipikarjan alkutuotantojohtaja) kanssa.

Tilalla on aina vaalittu avoimuutta, ja kanankasvatusta on esitelty erilaisille vierailijaryhmille kautta aikojen. Nyt esittely on huomattavasti helpompaa, kun vierailijoita ei tarvitse pukea suojatamineisiin.

– Kansa on kaupungistunut ja etääntynyt maaseudusta, enää ei ole mummoloita, joihin mennään viettämään kesää. Toisaalta internet on pullollaan väärää informaatiota. Kerrotaan, että lintuja pidetään kylmässä ja pimeässä eikä niille anneta ruokaa ja juomaa. Me halutaan Elinan kanssa näyttää mitä tämä arki täällä oikeasti on.

"Me halutaan Elinan kanssa näyttää mitä tämä arki täällä oikeasti on."

Atria Suomen siipikarjaliiketoiminnan johtaja Matti Perälä on Showroomiin silminnähden tyytyväinen.

– Tässä ollaan aivan atrialaisen vastuullisuuden ytimessä: ympäristö, ruokaan liittyvä avoimuus ja jäljitettävyys ovat meille tärkeitä, eikä meillä ole mitään salattavaa.

Teksti: Pirjo Latva-Mantila
Kuvat: Timo Aalto

Lue myös: 

Sikojen elämä tutuksi Sikala Showroomissa
Kunnin tila - antibioottivapaa kana kasvaa tarkan silmän alla

Jaa