Somessa pinnalla: Vastuullisia ruokavalintoja, ruokarealityä ja raikkaita mocktaileja

03.7.2019
Vastuullinen Ruoka Ruoan näköalat

Kevät ja kesä ovat tuoneet mukanaan värikkäitä ruokailmiöitä, jotka ovat saavuttaneet rutkasti näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa. Kokosimme jälleen yhteen tämän hetken kiinnostavimmat ilmiöt ja pinnalle pulpahtaneet aiheet. Ota näistä selvää!

Vastuullisuus ja lihan alkuperä

”Anteeksi, mistä tämä liha tulee?” Sinäkin olet ehkä joskus tiedustellut tarjoilijalta lihan alkuperämaata tilauksen yhteydessä. Hyviä uutisia: tieto löytyy nykyään kirjallisena jokaisesta ravintolasta.

Toukokuun alusta lähtien ravintoloilla on ollut velvollisuus ilmoittaa käyttämänsä tuorelihan alkuperämaa kirjallisesti. Ilmoitus täytyy tehdä tuoreesta, jäähdytetystä ja jäädytetystä lihasta, muttei raaka-aineena käytetyistä raakaliha- tai lihavalmisteista. Ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia ravintoloita aina fiineistä illallispaikoista lounasravintoloihin, pikaruokamestoihin ja julkisen ruokapalvelun piirissä toimiviin ravintoloihin.

Kuluttajat ovat yhä enenevissä määrin kiinnostuneita vastuullisista ruokavalinnoista, joten lihan alkuperämaan näkyväksi tekeminen helpottaa entisestään vaihtoehtoja.

Atrialle lihan alkuperä on aina ollut kunnia-asia. Atria-merkki on tae siitä, että myytävän possun, naudan, kanan ja kalkkunanliha on aina suomalaiselta maatilalta. Jäljitettävyys on kunnia-asia.

Peruna on pop!

Yksi raaka-aine toimii aina ja kaikissa muodoissa: pilkottuna, lohkottuna, suikaloituna, paistettuna pannulla tai uunissa, grillattuna, muussattuna ja nyt myös trendikkäästi litistettynä. Mihin muotoon ei peruna taipuisikaan! Tämä maailmallekin viime vuosien saatossa perusraaka-aineeksi noussut viljelyskasvi on aina kuulunut suomalaiseen ruokapöytään. Nyt se kannattaa kuitenkin viimein tuoda omalle lautaselle.

Jos perinteinen peruna ei innosta, niin saisiko olla sinistä pottua? Tätä mukulaihmettä on kuin onkin saatavilla kaupoista. Itse asiassa perunoita löytyy nykyään lähes kaikissa sateenkaaren väreissä.

Tiesitkö muuten, että perunan viljelysaikojen alussa 1700-luvulla perunaa markkinoitiin kansan lautasille aina papin puhujapenkistä alkaen? Näin kerrotaan perunan historiasta. Pakkopottu saavutti kuitenkin hiljalleen kansan suosion. Nyt satoja vuosia myöhemmin se paistattelee komeasti lautasen keskiössä.

Pakkopottu saavutti kuitenkin hiljalleen kansan suosion.

Ruokarealityä parhaimmillaan

Jos et vielä ole katsonut uutta tosi-tv-ohjelmaa Suomalainen menestysresepti, laita se seurantaan. 30. kesäkuuta alkaneessa sarjassa etsitään nimensä mukaisesti seuraavaa menestyjää suomalaiseen ruokabisnekseen. Voitosta kilpailee kuusi ruokainnovaattoria, joiden tuotteista paras päätyy kilpailun edetessä laajalti kauppojen hyllylle.

Suomalainen menestysresepti -kilpailu lanseerattiin syksyllä 2018 pienille ja keskisuurille elintarvikevalmistajille. Kilpailun järjestävät S-ryhmän ruokakaupat ja Foodwest.

Ohjelmaa luotsaa huippukokki ja ruokarealityn tunnettu isäntä Jyrki Sukula. Ohjelma on katsottavissa TV5:lla sunnuntaisin.

Kesän raikkaat mocktailit

Terveystietoinen nautiskelija jalostaa tonton-linjan kesän raikkaisiin juomiin. Erilaiset alkoholittomat juomat, eli mocktailit kuuluvat nykyään niin juhlaan kuin arkeen – ehkä pian jopa saunailtoihin.

Mocktailien valmistus on hauskaa puuhaa, sillä raaka-ainevalinnat ovat tekijästä kiinni. Voit sekoittaa juomiin herkullisia hedelmiä, kirpsakoita marjoja tai kotipihan tarjoamia yrttejä. Kurkkaa täältä K-ruoan vinkit juhlaviin mocktaileihin.

Tämä gluteeniton resepti trendikkäästä kombuchasta tarjoaa puolestaan runsaasti raikkautta arkeenkin.

Kurtturuususta ruoaksi

Tätä ei aivan heti uskoisi: Paljon parjattu kotipuutarhureiden tuskankukka kurtturuusu kelpaa myös ruoaksi.

Kurtturuusu on luokiteltu kansallisesti haitalliseksi vieraslajiksi, jota ei saa päästää ympäristöön tai tuoda Suomeen EU:n ulkopuolelta. Kotipuutarhurit voivat nyt hävittää ruusun melko vaivattomasti: syömällä sen. Luonnossa kasvaneita ruusuja voi käyttää ravintona, lääkintään tai kosmetiikkaan.

Ruusun terälehtiä voi valmistaa esimerkiksi siirapiksi. Mauste sopii erityisesti intialaiseen, marokkolaiseen ja Lähi-idän keittiöön. Ruusuvesi ja -siirappi sopivat myös makeisten ja juomien kaveriksi.

Lue myös: 

Fleksaamista, tiedostavaa kuluttamista ja ripaus glamouria ruokahetkiin

Jaa