Kolumni: Houkuttelevuus lähtee arvostuksesta

07.10.2022

Ravintola-alan työvoimapula puhuttaa. Pahimmillaan se näkyy saliammattilaisissa, joskin keittiöpuolelle on myös tällä hetkellä vaikea löytää tekijöitä. Tilanteesta on helppo syyttää koronaa, mutta totuus kuitenkin on, että ensimmäiset merkit siitä olivat näkyvissä jo vuosia aiemmin.

Alan sisäisesti on peiliin katsomisen paikka. Varsinkaan salipuolen ammatteja ei meillä nähdä oikeina urina, vaan ne mielletään lähinnä läpikulkuhommiksi oikeita töitä odotellessa. Arvostus on sen mukaista, myös ammattilaisten itsensä keskuudessa. Toisin on esimerkiksi Keski-Euroopassa, josta löytyykin paljon vanhan polven tarjoilijoita. He viihtyvät työssään vuodesta toiseen ja tekevät sitä ylpeydellä.

"Suomessa ravintolatyön imago ei ole ikinä ollut kovin hyvä."

Suomessa ravintolatyön imago ei ole ikinä ollut kovin hyvä. Osittain se saattaa johtua siitä, että meillä ulkona syöminen on edelleen suhteellisen uusi juttu eikä sitä mielletä täysin osaksi kulttuuria. Vaikka suomalainen ravintolakoulutus on kovatasoista ja meiltä tulee huippuammattilaisia, suomalaista keittiötä ei tunneta kansainvälisesti riittävän hyvin. Uskon, että mitä enemmän tunnustusta saamme ulkomailta, sitä enemmän alan arvostus nousee sisäisillä markkinoilla.

"Työntekijöille voidaan toki tarjota monenlaisia etuja ja kannustimia. Koko alaa ei silti niin pelasteta. Talkoisiin tarvitaan päättäjiä mukaan, hallitustasolta alkaen."

Yritysten keinot kääntää ala uuteen nousuun ovat rajalliset. Työntekijöille voidaan toki tarjota monenlaisia etuja ja kannustimia, ja yksittäistä työpaikkaa tämä voikin jossain määrin auttaa houkuttelemaan uusia tekijöitä tai säilyttämään työsuhteita. Koko alaa ei silti niin pelasteta. Talkoisiin tarvitaan päättäjiä mukaan hallitustasolta alkaen.

"Monista ravintola-alan työpaikoista löytyy ainutlaatuista yhteisöllisyyttä."

Monista ravintola-alan työpaikoista löytyy ainutlaatuista yhteisöllisyyttä. Kun töissä on hyvä henki ja ihmiset viihtyvät keskenään, se toimii valtavana voimavarana. Tähän voitaisiin työpaikoilla panostaa enemmänkin. Tiimissä, joka on hitsautunut tiiviisti yhteen ja jossa kaikki välittävät toisistaan, jokainen myöskin välittää työstä, jota tekee.

Lisää tekemistä ja yritystä siis kaivataan kautta linjan. Meidän pitäisi olla ylpeitä siitä, että meillä tehdään korkeatasoisesti töitä. Nuorissa yrittäjissä se voima on, ja sieltä löytyy varmasti uusia innovaatioita ja toimintamalleja, joilla alaa saadaan paremmin jaloilleen.

Kirjoittaja Tommi Tuominen on suomalainen kokki ja ravintoloitsija. Kaksi hänen ravintolaansa, Demo ja Finnjävel, on palkittu Michelin-tähdellä.

Lue myös:
Ravintoloiden työvoimapula: Nyt tarvitaan koulutusta ja vetovoimaa

Jaa

Takaisin uutishuoneeseen