Kinkkupiirakka joulukinkusta
Työaika 20 min Kokonaisaika 50 min
4-10 annosta
Suolainen piirakka maistuu aina. Ja kinkkupiirakka onkin mitä mainioin tapa hyödyntää ylijäänyt joulukinkku. Heippa kinkkuhävikki!
Raaka-aineet
Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
125 g voita tai margariinia
125 g (n. 1 dl) lanttu- tai perunalaatikkoa
Täyte:
1 dl kermaa
1 kananmuna
1 rkl sinappia
1/2 tl suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna
200 g joulukinkkua kuutioituna
1 sipuli hienonnettuna
1-2 omenaa kuutioituna
1 dl juustoa raastettuna
Valmistusohje
- Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola kulhossa. Lisää huoneenlämpöinen rasva ja sekoita murumaiseksi seokseksi. Lisää lanttulaatikkoa ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
- Voitele piirakkavuoka (Ø 24 cm). Painele taikina jauhotetuin käsin vuoan pohjalle ja reunoille. Siirrä pohja jääkaappiin jähmettymään noin puoleksi tunniksi.
- Sekoita kerma, muna, sinappi, suola ja pippuri keskenään.
- Pistele piirakkapohjaan muutama reikä haarukalla. Esipaista pohjaa 200-asteisen uunin keskitasossa noin 10 minuuttia.
- Levitä pohjan päälle kinkku, sipuli ja omenat. Valuta kerma-munaseos päälle. Ripottele pinnalle juustoraastetta.
- Jatka piirakan paistamista 20–25 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt.