Kreikkalainen juhlamenu

Työaika 2 t Kokonaisaika 2 t
8 annosta

Parhaat kesäjuhlat ovat rennot, herkulliset ja helpot järjestää. Valmista edellisenä päivänä herkullisia salaatteja – kreikkalaista pastasalaattia ja sitruunaista varhaiskaalisalaattia – ja kaikkien suosikkia aitoa kreikkalaista tzatzikia. Varaa juhlapäivään runsas valikoima Välimeren tunnelmaan vieviä helppoja grillattavia: Atrian Possun Sisäfileevarras Greek Style 460 g, Grilliduo Kanan Sisäfile Tzatsiki & Paistileike Souvlaki Yoghurt Flavour 650 g ja Kanan Minuuttifilee Välimeri 720 g.

Kattauksen viimeistelevät makean suolainen vesimeloni-mansikkasalaatti fetalla ja upea pavlova paahdetulla raparperilla.

Raaka-aineet

Kreikkalainen pastasalaatti

4 dl kreikkalaista orzo jyväpastaa (tai muuta pientä pastaa)

3 rkl oliiviöljyä

1 rkl valkoviinietikkaa

1 tl suolaa

1/2 tl mustapippuria

1/2 rkl hunajaa

1 kpl valkosipulinkynsi

3-4 kpl oksaa minttua

1 kpl ruukku basilikaa

1 kpl salottisipuli tai varsisipuli

1 kpl kurkku

250 g kirsikkatomaatteja

1,5 dl kalamata oliiveja

Sitruunainen varhaiskaalisalaatti

3 rkl oliiviöljyä

3 rkl sitruunamehua

1 rkl hunajaa

1/2 tl suolaa

1/2 kpl ruukku tilliä

1 kpl ruukku lehtipersiljaa

800 g varhaiskaalia

Aito kreikkalainen tzatziki

1/2 kpl kurkku

1/2 tl suolaa

2-3 kpl valkosipulinkynttä

1 tl valkoviinietikkaa

1 rkl oliiviöljyä

1/2 tl suolaa

300 g paksua jogurttia, kreikkalaista tai turkkilaista

1/2 kpl ruukku tilliä

1/4 tl valkopippuria tai mustapippuria

loraus öljyä viimeistelyyn

Vesimeloni-mansikkasalaatti fetalla

1 kpl pieni vesimeloni

250 g mansikoita

200 g fetajuustoa

2 rkl oliiviöljyä

2 rkl juoksevaa hunajaa

1/2 tl sormisuolaa

1/2 tl rouhittua mustapippuria

2-3 kpl oksaa minttua

Raparperipavlova

5 kpl kananmunia

1,5 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

3 dl tomusokeria

4-5 kpl vartta raparperia

1 dl juoksevaa hunajaa

hyppysellinen suolaa

600 g paksua jogurttia, kreikkalaista tai turkkilaista

juoksevaa hunajaa

1-2 kpl oksaa minttua

Valmistusohje

Kreikkalainen pastasalaatti

  1. Keitä pasta napakan kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Jäähdytä kypsä pasta nopeasti lävikössä huuhtelemalla kylmällä vedellä. Valuta hyvin.
  2. Pastan kiehuessa sekoita tilavan kulhon pohjalla oliiviöljy, valkoviinietikka, suola, mustapippuri ja hunaja. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna myös mintun oksien lehdet ja noin puolikkaan ruukullisen verran basilikan lehtiä. Sekoita valkosipuli ja yrtit öljykastikkeen joukkoon.
  3. Kuori ja leikkaa pieniksi kuutioiksi sipuli. Paloittele kurkku kuutioiksi. Halkaise kirsikkatomaatit ja oliivit.
  4. Lisää kaikki ainekset kulhoon öljykastikkeen joukkoon ja kääntele. Laita päälle kansi tai kelmu ja siirrä jääkaappiin tekeytymään muutamaksi tunniksi tai seuraavaan päivään. Koristele lopuilla basilikan lehdillä juuri ennen tarjoilua.

 

Sitruunainen varhaiskaalisalaatti

  1. Mittaa tilavan kulhon pohjalle oliiviöljy, sitruunamehu, hunaja ja suola. Sekoita.
  2. Hienonna tilli ja lehtipersilja ja kääntele kulhoon.
  3. Leikkaa varhaiskaali muutamaan osaan, poista kova kantaosa ja huuhtele ja kuivaa kaali. Leikkaa kaali isolla veitsellä tai vihannesmandoliinilla ohuiksi suikaleiksi ja kääntele sitten yrtti-sitruunakastikkeen joukkoon. Laita päälle kansi tai kelmu ja anna tekeytyä muutama tunti tai seuraavaan päivään. Maista ja lisää tarvittaessa hiukan suolaa ennen tarjoilua.  

 

Aito kreikkalainen tzatziki  

  1. Pese ja kuori kurkkua hieman – esim. noin puolet kurkusta, niin että siitä tulee pitkittäin raidallinen. Raasta kurkku raastimen karkealla terällä, ripota päälle ½ tl suolaa, anna tekeytyä muutama minuutti ja puristele sitten kurkusta irtoava neste puhtaalla liinalla. Voit myös laittaa raasteen tiiviiseen siivilään ja painella irtoavan nesteen sen läpi. Laita raaste kulhoon.
  2. Kuori ja raasta tai hienonna veitsellä valkosipulit. Lisää kulhoon valkoviinietikan, oliiviöljyn ja suolan kanssa. Sekoita.
  3. Lisää kulhoon jogurtti ja sekoita.
  4. Hienonna tilli ja sekoita valkopippurin kanssa jogurtin joukkoon.
  5. Peitä kannella tai kelmulla ja anna tekeytyä ainakin tunti tai seuraavaan päivään jääkaapissa. Lorauta tilkka oliiviöljyä tzatzikin päälle ennen tarjoilua.

 

Vesimeloni-mansikkasalaatti fetalla

  1. Halkaise, viipaloi ja poista kuoret vesimelonista. Leikkaa viipaleet suupalan kokoisiksi paloiksi. Asettele reilun kokoiselle tarjoiluastialle.
  2. Halkaise mansikat ja asettele melonien päälle.
  3. Murustele feta vesimelonien ja mansikoiden päälle ronskeiksi muruiksi. Valuta päälle oliiviöljy ja hunaja, ripota päälle suolaa ja rouhi mustapippuria. Viimeistele mintun lehdillä.

 

Raparperipavlova

  1. Valmista ensin marenkipohjat – voit tehdä sen jo päiviä ennen tarjoilua ja säilyttää kuivassa ja huoneenlämmössä. Laita uuni kuumenemaan 100 asteeseen – kiertoilma 80 asteeseen.
  2. Erottele kananmunista valkuaiset ja vatkaa ne kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri muutamassa erässä jatkaen vatkaamista, kunnes vaahto on valkoista ja kiinteää. Lisää vaniljasokeri ja tomusokeri vaahtoon käännellen. Sekoita nopeasti tasaiseksi.
  3. Muotoile marenkimassasta kaksi pitkää noin 15 cm levyistä pohjaa uunipellille leivinpaperin päälle. Käytä apuna esim. kahta lusikkaa. Muotoile pohjiin hieman keskikohtaa korkeammat reunat lusikan avulla. Voit myös tehdä marenki massasta 8 pientä marenkipohjaa.
  4. Paista pohjia uunissa noin 90 min, sammuta uuni ja anna kuivua uunin jälkilämmössä vielä noin tunti.
  5. Valmista paahdettu raparpaperi. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Pese raparperit hyvin, halutessasi kuori ja leikkaa noin 10 cm mittaisiksi paloiksi. Valuta uunivuoan pohjalle 2 rkl hunajaa. Asettele raparperit vuokaan ja valuta päälle vielä loput hunajasta. Ripota päälle hyppysellinen suolaa. Peitä foliolla ja paahda uunissa noin 20 minuuttia, kunnes raparperit ovat pehmenneet hyvin. Nosta uunista ja anna jäähtyä.
  6. Kokoa pavlovat. Levitä marenkipohjille jogurttia ja asettele sitten päälle paahdettuja raparperin paloja. Valuta pinnalle hieman hunajaa ja viimeistele mintunlehdillä. Tarjoa heti.