Mehukkaan rapea joulukinkku

Työaika Kokonaisaika
annosta
20231107_Atria_Joulu_0481_vaaka.jpg

Näillä ohjeilla valmistuu taatusti mehukas joulukinkku! Ohjeita on helppo soveltaa eri kokoisille kinkuille ja valmistusohjeiden lopusta löydät myös ohjeet gluteenittoman version valmistukseen. 

Raaka-aineet

1 kpl Atrian luuton tai luullinen 5-8kg joulukinkku

1-2 dl sinappia

2 dl pankojauhoja

Valmistusohje

1. KINKUN SULATUS

Jos kinkku on pakastettu, sulata se hitaasti jääkaapissa. Sulatus kestää 2–3 vuorokautta kinkun koosta riippuen. Varmista, että kinkku on täysin sulanut ennen paistamista.

 

2. UUNIN ESILÄMMITYS

Lämmitä uuni 150 asteeseen.

 

3. KINKUN VALMISTELU

Poista kinkku pakkauksesta ja pyyhi kinkun pinta talouspaperilla. Aseta kinkku ritilän päälle uunipellille niin, että paksumpi rasvakerros jää ylöspäin. Voit myös laittaa kinkun paistopussiin, jolloin se pysyy mehevämpänä. Paistopussista löydät tarkemmat valmistus- ja käyttöohjeet.

 

4. PAISTAMINEN

Työnnä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan, varoen osumasta luuhun (jos kinkussa on luu). Paista kinkkua ylä-alalämmöllä  (kiertoilmauunissa kinkku kypsyy nopeammin, joten jos käytät sitä toimintoa, ota huomioon se paistoajassa) 150 asteessa 30 minuutin ajan, jolloin kypsyminen lähtee nopeammin alulle. Laske alkukypsennyksen jälkeen uunin lämpötila 90-100 asteeseen ja jatka kinkun paistamista, kunnes sisälämpötila on 75–80 astetta. Tämä kestää noin 1–1,5 tuntia per kilo. Kun sisälämpötila saavuttaa 75–80 astetta, kinkku on kypsä ja mehukas. 75 astetta jättää kinkun mehukkaammaksi, ja 80 asteessa kinkku on hieman kiinteämpi.

 

Viime vuosina suosiotaan kasvattaneen murean ylikypsän kinkun saat paistamalla kinkun aina 85-asteiseksi. 

 

Paistoaika vaihtelee kinkun koon, muodon ja alkulämpötilan mukaan.

Muista, että kinkun sisälämpötila nousee yleensä vielä muutaman asteen uunista pois ottamisen jälkeen.
 
Anna paistetun kinkun levätä 30-60 minuutin ajan folioon käärittynä ja poista vasta sitten mahdollinen verkko. Lepääminen takaa sen, että kinkun mehukkaat nesteet pysyvät sisällä eikä verkon pois ottaminen vapauta niitä leikkuulaudalle.

 

5. KUORRUTUS         

Paahda kuivalla kuumalla pannulla pankojauhot kullanruskeiksi. Jos käytössäsi on pieni paistinpannu, paahda pankojauhot kahdessa osassa. Saat hyvän ja tasaisen lopputuloksen myös paahtamalla ne uunissa. Kuumenna uuni 225C° ja levitä pankojauhot leivinpaperin päälle tasaisesti. Uunista riippuen, paistoaika vaihtelee 5-12 minuutin välillä.

 

Levitä sitten kinkun pinnalle sinappia tasainen kerros. Täydellisen tasaisen pinnan saat, jos käytät pullasutia. Ripottele pankojauhot sinapin päälle tasaisesti ja nosta kuorrutettu kinkku 225C° uuniin vielä noin 5 minuutiksi. Paiston aikana sinappi kovettuu ja kuorrute jää hieman napakammin kinkun pintaan kiinni.

 

Nosta kinkku uunista suoraan juhlapöytään ja nauti mehukkaan rapeasta lopputuloksesta.

 

VINKKI!

Jos haluat tästä gluteenittoman version, voit käyttää pankojauhojen sijasta kuorrutteena maissilastuja. Murskaa maissilastut hienoksi rouheeksi ja laita suoraan sinappihunnun päälle. Älä siis paahda maissilastuja etukäteen uunissa pankojen tapaan. Maissilastut ovat luonnostaan rapeita ja kovia, joten ne antavat lähes samanlaisen lopputuloksen kuin pankojauhotkin.