J. K. KNUUTTILAN TILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Isännät: Arto, Tomi ja Juho Knuuttila
  • Tilalla on munitettu broilereita vuodesta 1996 lähtien.
  • Tilalla on myös nautakarjaa.

Ilmajoella Munakan kylässä sijaitsevalla Knuuttilan tilalla on munitettu broileriemoja vuodesta 1996 saakka. Munituksen aloitti Jyrki Knuuttila 4000 linnulla. Viiden vuoden kuluttua myös Jyrkin veli Kari tuli mukaan maatalousyhtymään, ja nyt Jyrkin ja Karin työtä jatkavat Karin pojat Arto, Tomi ja Juho Knuuttila.

”Jokainen meistä kuitenkin osaa kaikki työt.”

 

JOKA PÄIVÄ OPPII UUTTA

 

Sukupolvenvaihdos tehtiin vuonna 2017. Nykyään kanoja on yli seitsenkertainen määrä verrattuna 1996 tilanteeseen. Tämä tarkoittaa, että myös päivittäinen munamäärä on valtava. Munittamon lisäksi Knuuttiloilla on 800-päinen nautakarja. Koska veljeksiä on kolme, tilan työt hoituvat pääosin omalla porukalla. Artolla on vastuu kanalasta, Tomilla nautakarja ja paperityöt, ja Juho tekee peltotöitä sekä kaluston kunnossapitoa.

 

”Jokainen meistä kuitenkin osaa kaikki työt. Sesonkiaikana meillä on lisätyöntekijöitä tarpeen mukaan, ja Tomin emäntä Kerli tekee myös jonkin verran kanalahommia”, kertoo Arto. Hän viettää kanalassa yleensä noin 8-10 tuntia päivittäin. ”Jos tulee ylimääräisiä hommia, sitten menee pidempään. Aamulla kierretään halli läpi, kerätään lattiamunia, tarkkaillaan lintuja ja tarkistetaan, että rehua on mennyt oikea määrä. Sen jälkeen ajetaan ensimmäinen kierros munia pakkauskoneella ja aloitetaan ruokinta. Linnut ruokitaan puolen tunnin syklissä, ja sitten seuraa toinen kierros munia.” Kanojen elämä on säännöllistä. Muninta alkaa aamuyöllä, kun kanalan valot syttyvät. Valojen syttymisessä on puolen tunnin porrastus, jotteivat kaikki munisi yhtä aikaa.

 

”Kun kanat ovat nuoria, ne munivat aamulla, ja mitä vanhemmiksi ne tulevat, sitä enemmän muninta painottuu iltaan.” Hoitajan työvuoro alkaa pari tuntia kanojen heräämisen jälkeen. Päivällä on kolmen tunnin tauko, kunnes on aika lähteä iltakanalaan. Sama kana- ja kukkoparvi viettää tilalla aina noin 42 viikkoa. Koko sen ajan veljekset ovat tiiviisti laumansa palveluksessa.

image

 

MIELUISTA TYÖTÄ

 

Ennen kuin otti veljiensä kanssa kopin maatalousyhtymästä, Arto työskenteli logistiikka-alalla. Työ maatilalla oli kuitenkin tuttua, aivan kuten se oli myös Juholle ja Tomille, jotka ovat olleet pikkupojasta lähtien mukana tilan töissä. ”Kyllä tässä on paljon saanut oppia näiden vuosien aikana. Joka päivä hoksaa jotakin uutta. On paljon teknisiä asioita, jotka tehdään vain kerran vuodessa, eikä niitä enää vuoden päästä muista. Yhtäkkiä sitten tulee oivalluksia ihan pikkujutuissa, jotka voisi tehdä helpomminkin. Vasta ajan kanssa niistä tulee rutiineja.”

 

Yrittäminen, samoin kuin työ kanojen kanssa on Arton mieleen. ”Kukaan ei hengitä niskaan ja saa itse järjestellä omat asiat. Toki tässä joutuu tekemään enemmän kuin vieraan palveluksessa, sillä eläimet eivät katso onko pyhä vai arki, mutta työ on vapaampaa.” Arto arvostaa myös sitä, että työmaa on lähellä kotia. Hän asuu perheensä kanssa puolentoista kilometrin päässä tilasta. Tomin perheen koti on puolen kilometrin päässä, ja Juho asustaa tilalla. Veljekset ”lomittavat” toisiaan ja jakavat töitä niin, että myös vapaapäiviä järjestyy tarvittaessa. Kesäisin kanalassa on tuotantotauko, jolloin Arto, Jyrki ja Kari keskittyvät tilan muihin töihin sekä kanalan valmisteluun uusia lintuja varten. Uudet linnut tulevat halleihin aina heinäkuun tietämissä. Atrian tuottajana on Arton mukaan helppoa toimia. ”Asiat pelittävät hyvin, ja työtä voi tehdä rauhallisin ja turvallisin mielin. Ei tarvitse pelätä, että homma yhtäkkiä loppusi, kun taustalla on iso, vakaa toimija.”

image

TUTUSTU MUIHIN KANATILOIHIN