J. KORTESMAEN TILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Isännät: Veljekset Jussi Kortesmäki ja Jaakko Kortesmäki 
  • Tila on perustettu vuonna 1747 
  • Broilereiden kasvatus alkoi 1986 

J. Kortesmäen tilaa isännöivät veljekset Jaakko ja Jussi Kortesmäki, joilla on broilerikasvattamot sekä Seinäjoella että Ilmajoella. 

”Meidän isät ovat veljeksiä, ja he aloittivat broilerituotannon vuonna 1986”

 

YMPÄRISTÖSTÄ HUOLEHTIMINEN ON KIINTEÄ OSA ARKEA 

Veljesten syntymäkotitila sijaitsee Seinäjoella, mutta kaupungin läheisyyden vuoksi toimintaa on laajennettu naapuripaikkakunnalle Ilmajoelle. Samassa pihapiirissä Seinäjoella toimii myös Kortesmäen tila, jota isännöi Jaakon ja Jussin serkku Matti Kortesmäki.”Meidän isät ovat veljeksiä, ja he aloittivat broilerituotannon vuonna 1986. Tilanne on sikäli poikkeuksellinen, että jatkajia on ollut tarjolla niin hyvin, että toiminta on levinnyt myös Ilmajoelle ”, toteaa Jaakko, joka aloitti oman tilanpidon rakentamalla sikalan Ilmajoelle 2006.

 

”Isän kanssa meillä oli maatalousyhtymä 2010-2011, ja sukupolvenvaihdos tehtiin tilalla 2012, jolloin myös Jussi tuli mukaan.” Jaakko perheineen asuu Ilmajoella lähellä kasvattamoita, kun taas Jussi asuu puolisonsa kanssa Seinäjoen kotitilalla. Työt hoituvat veljesten kesken, eikä ulkopuolista työvoimaa tarvita. Muut perheenjäsenet ovat apuna tilanteen mukaan.

image

 

YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ JA OMAVARAISTA

Isäntä huolehtii joka päivä siitä, että kanoilla on laadukasta ruokaa, raikasta vettä, hyvän ilmanvaihto ja kuiva turvepehku sekä riittävästi virikkeitä. Hygieniasta ei tingitä. Kanat syövät A-Rehun täysrehua ja omalla pellolla tuotettua vehnää. Vehnän lisäksi Juha viljelee kauraa ja ohraa. Tuotanto on ympäristöystävällistä, ja omavaraisuus on viety mahdollisimman pitkälle. ”Rehu tulee läheltä, samoin vehnä, eikä broilereita tarvitse kuljettaa kauas. Pehkuna käytettävä turve tuotetaan alle kilometrin päässä sijaitsevalla omalla turvenevalla, ja lanta hyödynnetään omalla pellolla. Kanalassa meillä on led-valaisimet.”

 

Juhan mukaan tavoitteena on tuotannon laajentaminen, eli usko suomalaiseen maatalouteen ja ruoantuotantoon on kova. Maatilan pyörittäminen on koko perheelle elämäntapa, mikä tarkoittaa, että aika kuluu paljolti työn merkeissä. Koneista ja mönkijöistä on tullut miesväelle myös harrastus, kun taas Tiia-emäntä harrastaa hevosia ja raviurheilua.

image