V. ISO-TUISKUN TILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Isäntäväki: Vesa ja Kristiina Iso-Tuisku
  • Perheeseen kuuluu kolme lasta.
  • Munittamo aloitti toimintansa vuonna 1997.

Broilerimunittamo on ensimmäinen lenkki Atrian broileriketjussa. Munittamo tuottaa haudontakelpoisia munia, joista Atrian hautomossa kuoriutuu broileriuntuvikkoja.

”Meillä kaikki peltotyökoneet on yhteisiä. Omia ovat vain traktorit”

 

ALA INNOSTAA MYÖS NUORTA POLVEA

Ilmajokelaiset veljekset Vesa ja Juha Iso-Tuisku perustivat Kiikerinkylässä sijaitsevan kotitilansa yhteyteen broilerimunittamon vuonna 1997. Vesa kiinnostui alasta, kun oli työskennellyt tovin Atrian hautomolla.

Maatalousoppilaitoksen työharjoittelussa hän oli ehtinyt tutustua myös broilerinkasvatukseen, mutta uravalinta kallistui emobroilereiden munittamiseen. Kun munittamo oli toiminut vuoden päivät, veljekset päättivät laajentaa tuotantoa. Uutta hallia ei kuitenkaan voitu tehdä toisen viereen tautiriskin takia, joten se rakennettiin eri osoitteeseen.

Halli valmistui keväällä 1999, ja Juha otti siitä vastuun. Sen jälkeen veljeksien munittamot ovat toimineet omina yksikköinään. Yhteistyötä kahden tilan välillä tehdään silti paljon.

 

”Meillä kaikki peltotyökoneet on yhteisiä. Omia ovat vain traktorit”, kertoo Vesa, jonka mukaan munittaminen on työvoimavaltainen ala. Tämä tarkoittaa, että käsipareja tarvitaan paljon ja työpäivät venyvät noin 12-tuntisiksi. Kanoja myös valvotaan etänä. ”Aamuaskareilla käydään kaksi kertaa, ja illalla mennään vielä kolmannen kerran. Kun muninta nousee huippuunsa, osastoilla kierretään sitäkin useammin.” Muninta alkaa olla huipussaan siinä vaiheessa, kun broilerinuorikot ovat saavuttaneet noin kahden kuukauden iän. Kanaemot tulevat tilalle 18 viikon ikäisinä ja tuottavat munia aina 60-viikkoisiksi asti. Suvunjatkamista varmistaa virkeä kukkoporukka. Vesan tilalle uudet nuorikot saapuvat aina myöhään syksyllä, ja sama erä viipyy tilalla noin 42 viikkoa. Sen jälkeen halli on tyhjänä 2-3 kuukautta. ”Jos tekee täysiä päiviä, siitä menee yksi kuukausi hallin puhdistamiseen. Meillä tauko ajoittuu aina syystöiden aikaan. Se on hyvä, sillä silloin pystyy perehtymään muihin töihin.”

image

 

OMAN PERHEEN VOIMIN

Munittamo on Vesan ja Kristiina-vaimon valtakuntaa, mutta myös lapset ovat paljon apuna. Heistä Tuomas työskentelee tilalla täysipäiväisesti. ”Oman perheen voimin tätä teemme. Maatalousharjoittelijoita meillä toki on, samoin kiireapulaisia hallin tyhjäyksessä ja pesussa.” Tuomas on innostunut alasta niin paljon, että hän on päättänyt rakentaa samalle tontille oman munittamon. Uuteen halliin tulee modernimpaa tekniikkaa kuin mitä 1997 rakennetussa munittamossa on. Iso-Tuiskun kanaemot munivat noin 11.000 munaa päivässä. Munat pakataan ja varastoidaan lämpimään tilaan odottamaan kuljetusta. Munaerät kuljetetaan hautomoon noin kahdesti viikossa.

 

Vesan mukaan mukavin työvaihe on aina se, kun uudet nuorikot alkavat munia.

”Tietenkin myös se, kun onnistuu uusien lintujen kanssa ja munia tulee paljon. Erät ovat erilaisia, eikä jokaisesta erästä synny huipputulosta. Joskus voi myös itse töpätä. Kaikkein vaativinta on eläimen painon tarkkailu alkuvaiheessa: vesi- ja rehumäärän kanssa on oltava tarkkana.” Munittamo lämpiää kotimaisella polttoaineella, ja aurinkopaneelit ovat hankintalistalla. Kanaemot syövät lähiruokaa, rehua, joka tulee A-Rehun tehtaalta. Iso-Tuiskun pelloilla viljellään hernettä, kauraa, vehnää ja ohraa, joiden kasvua avittaa oman kanalan ravinteikas lanta. Vapaa-aikana isäntä harrastaa metsästystä, ja luottamustehtäviäkin on hänelle siunaantunut.

image