VILJAM-HAKKOLAN TILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Isäntäpari: Ari ja Kati Hakkola
  • Perheeseen kuuluu neljä lasta: Vesa, Mikko, Elina ja Hilma
  • Hakkoloilla on ollut broilerimunittamo vuoden 2020 alusta lähtien.

Jalasjärveläisen Viljaman tilan historiassa kääntyi uusi lehti loppuvuodesta 2019, kun naapurikylässä sijaitsevan broilerimunittamon toiminta siirtyi isäntäpari Kati ja Ari Hakkolan hoidettavaksi.

”Palkitsevinta on hyvinvoiva ja tuottoisa kana”

 

Hakkoloilla oli viljatila, jota Ari hoiti kirvesmiehen työnsä ohella. Lastenohjaaja Kati taas työskenteli seurakunnan palveluksessa ja viimeksi kaupungin perhepäivähoitajana. Munittamotyö oli Katille entuudestaan tuttua, sillä hän oli 20 vuotta aiemmin ollut töissä samaisella Sami Hakkolan, Arin pikkuserkun omistamalla hallilla. ”Olin täällä töissä silloin kun Samille tulivat ensimmäiset kanat. Noista ajoista työ on muuttunut paljon: esimerkiksi munat pakattiin käsin, kun nyt apuna on pakkauskone.” Uutta opittavaa oli paljon, joten Kati harjoitteli ja työskenteli koko vuoden ajan munittamossa ennen kuin vastuu siirtyi hänelle ja Arille. ”Vaihto tehtiin nopeasti, kun Samin kanat lähtivät. Hallin osastot laitettiin valmiiksi ja seuraavat kanat tulivat meidän nimiin”, kertoo Kati, joka oli jo ”työharjoittelussa” ehtinyt tottua uuteen elämänrytmiin ja erikoisiin työaikoihin. ”Työpäivät ovat varsinkin alkuvaiheessa pitkiä. Hallilla saattaa vierähtää yli 12 tuntia päivässä. Oma työpäiväni alkaa yöllä kahdelta, jolloin kanalaan syttyvät valot ja kanat alkavat munia. Ari tulee vähän myöhemmin perässä, ja siinä vaiheessa kun hän kiertää hallissa, voin ottaa pienet unet.”

Kati kertoo alkuvaiheen olevan hyvin intensiivinen. 

”Kun kanat alkavat munia, työtä tehdään kellon ympäri. Loppupäässä sitten vähän helpottaa.” Samat broileriemot viipyvät tilalla noin 42 viikkoa, minkä jälkeen hallin osastot tyhjätään ja pestään sekä valmistellaan ja desinfioidaan uutta erää varten. Kanaerien välissä on noin 1-2,5 kuukauden tauko, jolloin isäntäväki voi hengähtää hetken.

image

 

LAPSET AUTTAVAT TILAN TÖISSÄ

Kati kokee olevansa omalla alallaan kanoja hoitaessaan. Palkitsevinta on hänen mukaansa hyvinvoiva kana, joka munii haudontakelpoisia munia. ”Meille kanat ovat ”työntekijöitä”, joista pidetään hyvää huolta.” Hakkoloilla ei ole ulkopuolista työvoimaa, eli työt jaetaan isännän ja emännän kesken. Perheeseen kuuluu neljä 2000-luvulla syntynyttä lasta, jotka auttavat tilan töissä tarpeen mukaan. ”Pojat tekevät traktorihommia jo pois tiehensä ja jokainen heistä pystyy auttamaan kanalan töissä esimerkiksi keräämällä lattiamunia tai olemalla apukäsinä pakkauskoneen ääressä.” Munittamo sijaitsee Luopajärvellä, kolmen kilometrin päässä Viljaman tilalta, joka on Arin kotitila ja josta Ari ja Kati ottivat vetovastuun vuonna 2002. ”Tilalla oli vielä silloin lypsylehmiä, mutta me muutettiin tämä viljatilaksi.” Hakkolat viljelevät edelleen viljaa. Kanat kuitenkin ruokitaan A-rehulta saatavalla rehulla. Kananlanta kierrätetään omille pelloille lannoitteeksi. Hakkolan isäntäväen harrastukset ovat luonnonläheisiä: Kati harrastaa metsästystä ja Ari metsätöitä ja hirsiveistoa. ”Meillä saunotaan isännän veistämässä pihasaunassa melkein läpi vuoden”, emäntä kertoo.

image