LISÄÄ AIKAA ELÄINTEN HYVINVOINNILLE
Vapaaporsitusosastolla on 20 eläimen huoneet, joissa jokaisella emakolla porsaineen on oma karsina. Emakot eivät ole suljettuna porsimishäkkeihin, vaan ne imettävät ja liikkuvat karsinassa vapaasti porsaiden kanssa. ”Etuna vapaaporsituksessa on ainakin se, että kun emakko on enemmän liikkeellä, sen elimistö ja maidontuotanto toimivat paremmin. Emakko myös porsii luonnollisemmin ja sillä on enemmän tilaa pesänrakennukselle, mikä on tärkeä osa normaalia porsimista.”
Viimeisimmän uudistuksen myötä koko sikala koki muodonmuutoksia. Muun muassa kaikki ruokintalaitteet uudistettiin myös lihasikalan puolella. Antti kertoo, että näin päästiin entistä tarkempaan ruokintaan ja aikaa vapautuu eläinten tarkkailulle. "Mitä paremmin eläimet voivat, sitä parempia ovat myös tuotantotulokset. On tärkeämpää, että käytän sikalassa aikani eläinten hyvinvoinnin tarkkailuun sen sijaan että sekoittelen käsin pikkupossujen rehuja.” ”Mieluummin asetan tavoitteita ja kuljen etukenossa kuin jään paikalleni junnaamaan. Omilla tekemisillä pystyy vaikuttamaan paljon tuloksiin ja myös koko alan tulevaisuuteen. Tämä työ on yhtä ongelmanratkaisua, kuten isälläni on tapana sanoa”, hän jatkaa.
KOTITILALLA OLI KEHITYSPOTENTIAALIA
Yrittäjäksi Antti on kasvanut vanhempiensa Martti ja Päivi Hyppösen tilalla koko ikänsä. Ennen sukupolvenvaihdosta hän kävi rakennusalan ja agrologin koulutukset ja työskenteli myös Atria Tuottajilla tuotannon kehityksen asiantuntijana.
Veri veti kuitenkin kotitilalle, jossa Antti näki kehityspotentiaalia. ”Tilaa oli kehitetty oikeaan suuntaan eli investoinnit oli suunnattu sikalaan. Sitä paitsi onhan tässä työssä hienoa yrittäjän omanlainen vapaus ja se, että aina näkee heti työnsä jäljen. Kun pellot on kylvetty ja sieltä alkaa vihreää versoa puskea pintaan”, hän kuvaa.