Savustuksen perusteet

Perinteisen kotimaisen savustamisen perustuessa ärhäkkään leppäsavuun, pohjaa amerikkalainen smoukkauskulttuuri hiljaisella lämpötilalla ja miedolla savulla pitkään kypsentämiseen.

 

Suomessa on perinteisesti totuttu savustamaan lähinnä kalaa -  vahvassa leppäsavussa ja melko nopeasti. Kala kestääkin ärhäkkää savunmakua huomattavasti paremmin kuin lihat, joiden savustus on Suomessa edelleen lasten kengissä, jos ei perinteistä palvaamista lasketa.

 

Amerikkalainen barbecue ja smoukkaus eli savustus ovat kuitenkin saapuneet maahamme isommassa skaalassa vastikään. Ne eroavat kotimaisesta savustamisesta monellakin tapaa.

Barbecuella tarkoitetaan aina epäsuorassa lämmössä hitaasti valmistamista. Suoralla lämmöllä tehty lihan kypsentäminen on grillaamista, jota lähes jokainen suomalainen on varmasti joskus harrastanut. Smoukkauksessa liha kypsennetään epäsuorassa lämmössä ja vaihtuvalla savulla. Siinä missä perinteinen suomalainen savustuspönttö pitää savut sisällään ja savun maku on helposti hyvinkin vahva, on amerikkalaisen smoukkauksen salaisuutena vaihtuva savu, joka lämmittää ja maustaa lihan rauhallisesti ja ajan kanssa.

 

Helppo ja hauska kikka pienen savunmaun lisäämiseksi ruokaan on savustuslastujen asettaminen hiilille tai briketeille perinteisen grillauksen yhteydessä. Lastuja tulee liottaa tätä ennen puoli tuntia vedessä, jotta ne eivät syty heti palamaan. Lisää kourallinen liotettuja lastuja kuumille hiilille ja sulje kansi. Grillin sisälle pitäisi muodostua kunnon savupilvi.

 

Valitse oikeanlaiset savustuspurut

 

Savustuspöntössä savustaessakin voi makua säädellä hieman ostamalla miedompia savustuspuruja. Leppälastut toimivat kalan savustamiseen hienosti, mutta lihaa varten kannattaa hankkia esimerkiksi omenaa tai pekaania possulle ja kanalle ja hikkoria tai tammea naudalle. Kirsikan mieto savu sopii lähes kaikelle, kun taas mesquiten tiukka savu on passeli kaveri vain nopeasti valmistuville tuotteille.