Savustuksen perusteet

Perinteinen savustuspönttö toimii hienosti kalan savustamiseen, mutta kun haluat tehdä jenkkityylistä pitkään savustettua lihaa, on ammattimainen savustin tai jopa pallogrilli huomattavasti parempi ratkaisu.

 

Suomalainen näkee sen perinteisen savustuspöntön usein ainoana mahdollisena savustusvälineenä. Amerikkalaistyyliseen hitaaseen ja matalalla lämmöllä toteutettuun savustukseen savustuspönttö on kuitenkin väärä laite. Ratkaisu on kuitenkin lähempänä kuin moni luuleekaan. Perinteinen pallogrilli kun toimii savustimena varsin hienosti.

Amerikkalaistyylinen hidas savustaminen vaatii onnistuakseen usein tunteja. Pallogrillin nurkkaan kun kasaa pitkään palavia brikettejä ja lataa niiden päälle kourallisen liotettuja savustuspuruja, muodostuu pallogrillistä vaihtuvalla savulla varustettu low & slow -savustin. Brikettien palamista ja purujen määrää pitää toki valvoa koko ajan, mutta kauniina kesäpäivänä sekin sujuu kuin itsestään kylmä juoma kädessä.

 

Toki erinäisiä savustimia on Suomessa jo saatavilla paljonkin, mutta usein hintaluokka on aika reilusti pallogrilliä korkeampi. Perinteiseen grillaamiseen keskittyneiltä merkeiltä on ilmestynyt savustamiseen erityisesti tarkoitettuja malleja kuten esimerkiksi Weberin Smoky Mountain. Isoja jenkkisavustimia on Suomessa edellelleen vain harvalla, mutta pikkuhiljaa niitäkin alkaa pihoihin ilmaantua. Käyttäjäkuntansa on myös käsintehdyillä laitteilla, kuten vesivaraajista ja tynnyreistä tehdyillä savustimilla Niitä kutsutaan Yhdysvalloissa nimellä UDS (ugly drum smoker eli ruma tynnyrisavustin). Nämä alhaisella lämmöllä ja vaihtuvalla savulla toimivat laitteet on rakennettu erikseen juuri lihansavustamiseen, joten täydelliseen lopputulokseen pääseminen on toki huomattavasti vaivattomampaa kuin esimerkiksi pallogrillillä.

 

Valitse oikeanlaiset lastut

 

Varsinaisen savustimen lisäksi savustamiseen tarvitaan myös sopivaa puuta. Tymäkkä leppälastuilla saavutettu savu toimii kalaan, mutta lihan kanssa kannattaa olla tarkempi. Erilaisia savustuslastuja on tarjolla rautakaupoissa reilusti ja kokeilujen kautta se itselle mieluisin on helppo löytää. Miedommat puut, kuten omena tai pekaani, sopivat possulle ja kanalle, vahvempaa savua tuottavat hikkori tai tammi puolestaan naudalle. Miedolla kirsikalla voit savustaa mitä vaan ja mesquiten vahva maku toimii parhaiten nopeasti savustettaville tuotteille. Jos haluat viedä savustamisesi vielä astetta pidemmälle, voit yhdistellä eri puulajeista haluamasi kombinaation. Ja jos puulastujen ostaminen tuntuu hullulta, voit aina ajaa vanhat omenapuunoksat lastuiksi oksasilppurilla ja hyödyntää niitä.

 

Kunnolliset briketit palavat tunteja

 

Viimeinen niksi onnistuneeseen savustamiseen tai ainakin omien hermojen säästämiseen on hyvien brikettien käyttö. Varsinkin pallogrillillä savustettaessa voi hiilien lisääminen olla paikoitellen äärimmäisen ärsyttävää puuhaa. Tältä välttyy valitsemalla jo kaupassa kunnon briketit, sellaiset palavat jopa neljä tuntia yhteen putkeen. Näin ollen kokoaikainen hiilien lisääminen jää pois kuvioista ja voit keskittyä vaikkapa virvoitusjuomiin tai nurmikonleikkuuseen.

Jos taloudesta löytyy vain se perinteinen savustuspönttö, niin siinä kannattaa kokeilla erilaisia puulajeja ja lyhyitä savustusaikoja savunmaun lisäämiseksi myös lihoihin. Esimerkiksi nopea savukylpy savustuspöntössä ja loppukypsennys grillissä tai uunissa on toimiva tapa monille lihoille.