Sekoittiko koronavirus tutut ruokarutiinit?

15.4.2020
Ravitsemus Ruoka & tuotteet

Koko Suomi on siirtynyt koronaviruksen myötä poikkeustilaan ja se koskettaa meitä kaikkia. Arjen rutiinit, työtavat ja sosiaalisen kanssakäymisen muodot on jouduttu miettimään uudestaan. Iso osa ihmisiä on siirtynyt työpaikoilta kotiin etätöihin ja vietämme siellä suuren osan ajastamme yhdessä muun perheen kanssa. Kotona tehdään töitä, käydään koulua, urheillaan, leikitään ja syödään kaikki päivän ateriat. Ruoka on tärkeässä roolissa ja se auttaa meitä pysymään terveinä poikkeusaikana. Joudumme opettelemaan myös uuden kotilounasrutiinin työpaikkaruokailun sijaan ja huolehtimaan perheen päivän ruokailuista.

Ruoka on tärkeässä roolissa ja se auttaa meitä pysymään terveinä poikkeusaikana.

Älä tingi lounaasta

Päivät saattavat tuntua hektisiltä ja joskus jopa kaoottisilta. Oma kalenterisi saattaa olla täynnä Teams-palavereita, lapset voivat tarvita apua koulutehtäviin ja lounasta pitäisi tarjoilla palaverien välissä. Kun koko perhe syö kaikki ateriat kotona, ruokaa myös kuluu huomattavasti enemmän. Iltaruoasta ei välttämättä jää yli riittävästi, jotta siitä riittäisi koko perheelle seuraavan päivän lounaaksi. Käykö teillä joskus niin, että lapset syövät edellisen päivän tähteitä lounaaksi ja itse kuittaat lounaan leivällä ja kahvilla?

On ihan ok joskus kuitata lounas leivällä ja kahvilla, mutta joka päivä se ei kannata. Jotta vireystaso pysyy hyvänä työpäivän aikana näissä poikkeusoloissa, ei päivän tärkeimmistä aterioista kannata tinkiä. Ravitseva aamupala, lounas ja välipala auttaa keskittymään ja ylläpitää vireyttä koko työpäivän ajan. Sopikaa perheen kanssa yhteiset pelisäännöt päivän aikatauluista ja ruokailuajoista.

Ravitseva aamupala, lounas ja välipala auttaa keskittymään ja ylläpitää vireyttä koko työpäivän ajan.

Mitä hyvä ateria sisältää?

Ravitseva ja vireyttä ylläpitävä ateria sisältää proteiinin lähteen (liha, kana, kala, kananmuna, juusto tai palkokasvit), kuitupitoista hiilihydraattia (täysjyväpastaa/-riisiä, täysjyväleipää, perunaa), tuoreita kasviksia, marjoja tai hedelmiä sekä pehmeän rasvan lähteen (kasviöljy, margariini, pähkinät, siemenet).    

Lounasruokaa ei ehdi työpäivän aikana valmistaa alusta asti, mutta iltaruoaksi voi valmistaa isomman satsin laatikkoruokia (makaronilaatikko, lasagne, lohilaatikko, pastavuoka), patoja (makkarapata, lihapata, linssipata) tai keittoja (lihakeitto, kalakeitto, broilerikeitto, kasvissosekeitto, hernekeitto), joita voi lämmittää lounaaksi. Pilko tai raasta jääkaappiin valmiiksi erivärisiä kasviksia, salaattia, hedelmiä rasiaan, josta ne on helppo nostaa pöytään lounasaikaan.

Hyvä vaihtoehto on myös varata valmisruokia kotilounaaksi, niistä saa monipuolisen ja maittavan aterian täydentämällä ateriaa salaatilla ja kasviksilla, leivällä ja maidolla. Valmisruokia voi myös tuunata mielikasviksilla tai proteiinin lähteillä. Voit lisätä tuoreita kasviksia tai keittää pakastevihanneksia.

Arkea voi näissä poikkeusoloissa helpottaa tilaamalla isompia perheannoksia catering-yrityksiltä, jotka toimittavat ruokaa nyt myös kotiin. Jos tilaat isomman satsin kerralla, voit vaikka pakastaa osan ruoasta ja tarjoilla seuraavalla viikolla. Näppärää on myös hyödyntää yläkoululaisia nuoria avuksi ruoanlaittoon, kotitalouden tehtävät hoituvat siinä samalla ja nuori saattaa jopa innostua ruoanlaitosta.

Välipalasta ja tauosta virtaa iltapäivän palavereihin

Muista tauottaa työpäivääsi ja pidä iltapäivällä kahvitauko ja nauti kahvin kanssa pieni iltapäivän välipala. Välipala tuo virtaa päivän viimeisiin palavereihin tai muihin keskittymistä vaativiin työtehtäviin. Välipala voi olla esimerkiksi hedelmä, rahka tai jogurtti, leipä tai smoothie. Pidä päivän aikana pieniä mikrotaukoja, venyttele palaverien lomassa, välillä voi laittaa läppärin senkin päälle ja tehdä töitä seisten. Käy aamuisin tai keskellä päivää lyhyellä happihyppelyllä, silloin kuin se päivääsi parhaiten sopii. 

Pitäkää huoli itsestänne ja perheestä, toivottavasti nämä poikkeusolot päättyvät pian ja päästään taas jatkamaan normaalia arkea.

Muista, että hyvä ruoka tuo paremman mielen päivään ja hyvin ravittuna koko perhe jaksaa paremmin!

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Sara Pohjavuori

Sara Pohjavuori työskentelee ravitsemusasiantuntijana. Hän on ylpeä Atriasta työnantajana – siellä tehdään töitä ammattitaidolla, laadukkaasti ja rakkaudesta ruokaan. Saran tavoitteena on kehittää itseään ammatillisesti ja liikunnallisesti. Vapaa-ajallaan hän käy mielellään juoksemassa, ryhmäliikuntatunneilla ja on aktiivisesti mukana lasten harrastuksissa. Perheen molemmat tytöt harrastavat kilpatasolla joukkuevoimistelua. Arkisin heillä kokataan/lämmitetään helppoa arkiruokaa, sillä ruoan pitää olla nopeasti valmista ennen treenejä tai heti treenien jälkeen. Perheessä syödään usein arkena pasta-, keitto- tai laatikkoruokia, arkiruoan pitää olla sellaista, jonka voi lämmittää, joko ennen treenejä tai treenien jälkeen. Pilkottuja kasviksia on aina tarjolla lämpimän ruoan lisukkeena. Tärkeässä roolissa ovat myös monipuoliset välipalat, joita syödään koulun jälkeen ennen treenejä. Tyttöjen mielestä äidin bravuuri on kasvissosekeitto reajuuston kanssa. Viikonloppuisin laitamme ruokaa yhdessä, se on perheen yhteistä aikaa ja siitä tulee hyvä mieli. Samalla käydään läpi viikon kohokohdat. Saran saa hymyilemään myös arkiset pienet asiat, kuten juoksulenkki, ystävien kohtaamiset jumpassa ja mukavat työkaverit sekä tehokkaat työpalaverit.

Lue kirjoittajan muita blogeja